تحلیل تابآوری نظام غذایی ایران در سه دهه اخیر
بررسی عملکرد سه دهه گذشته ایران در تأمین امنیت غذایی نشان میدهد حدود یکسوم نیاز غذایی کشور وابسته به عوامل بیرونی باقی مانده است.

تحلیل تابآوری نظام غذایی ایران
بررسی عملکرد سه دهه گذشته ایران در حوزه امنیت غذایی نشان میدهد که ضریب خودکفایی انرژی غذایی بین ۵۵ تا ۸۰ درصد و ضریب خودکفایی پروتئین بین ۶۰ تا ۸۷ درصد در نوسان بوده است. میانگین کل خودکفایی غذایی کشور حدود ۷۰ درصد برآورد میشود که نشاندهنده سطحی نسبتاً پایدار ولی شکننده است.
- بخش پایه (۵۵%): بخش پایدار تولید داخلی که حتی در شرایط دشوار تأمین میشود
- بخش متغیر (۳۰%): بخش تابآور اما حساس به مدیریت و شرایط اقلیمی
- بخش وارداتی (۱۳-۴۵%): بخش وابسته به بازار جهانی و سیاستهای تجاری
"فاصله ۳۲ واحد درصدی میان کف و سقف خودکفایی، شاخصی از دامنه تغییرپذیری نظام غذایی است"
"هرچه این فاصله کوچکتر شود، نظام غذایی از پایداری بیشتری برخوردار خواهد بود"
تقویت تولید پایدار داخلی، مدیریت هوشمند منابع و سیاستگذاری تجاری پایدار سه محور کلیدی برای افزایش تابآوری نظام غذایی ایران محسوب میشوند.
